Rechtbank geeft akkoord voor splitsing Dexia Bank 05-04-2003
Van onze redacteur
AMSTERDAM – Dexia Bank Nederland kan op korte termijn worden gesplitst in Kempen & Co. En Dexia Bank Nederland. Dit is de uitkomst van de rechtszaak die de Stichtingen Leaseverlies en Eegalease, de Consumentbond en enkele particulieren beleggers hadden aangespannen tegen de splitsing. Vrijdag deed de Amsterdamse rechtbank uitspraak in deze zaak.

De rechter is van oordeel dat het verzet tegen de splitsing ongegrond is, omdat de vermogenstoestand van Dexia Bank Nederland naar het oordeel van de rechtbank na de splitsing niet minder waarborg zal bieden aan schuldeisers dan voor des splitsing het geval is.

Twijfel hieraan was reden voor het verzet tegen de splitsing. De Consumentenbond en de stichtingen zijn bevreesd dat er onvoldoende geld beschikbaar zou blijven bij Dexia Bank Nederland voor schadevergoedingen in de Legiolease-affaire. In die zaak beschuldigen beleggers de huidige Dexia-dochter Legio ervan beleggers verkeerd te hebben voorgelicht over de risico’s van aandelen leasen.

De stichtingen en de Consumentenbond treden op namens teleurgestelde beleggers die met geleend geld aandelen hebben gekocht via Legio of Bank Labouchere, de rechtsvoorgangers van Dexia Bank Nederland. Doordat de beurskoersen zijn ingestort hebben zij veel geld verloren en blijven ze in de meeste gevallen achter met een forse schuld. Een aanbod van Dexia om deze te beperken gaat in hun ogen niet ver genoeg: zij eisen volledige vergoeding van de geleden schade.

Met de uitspraak staat volgens Dexia niets de splitsing van de bank nog in de weg en zullen Kempen & Co. En Dexia Bank Nederland, na het verkrijgen van de vereiste toestemming van de toezichthouders, zelfstandig opereren. Aanvankelijk stond de splitsing voor 1 april op het programma.

Bestuursvoorzitter Dirk Bruneel van Dexia Bank Nederland toonde zich verheugd over de uitspraak: “Wij hebben altijd gezegd dat er geen grond was om de splitsing van de bank tegen te houden. Dexia-groep heeft de splitsing zo ingericht, dat voor alle belanghebbenden de juiste waarborgen zijn geschapen.”

Bron: Het Financiële Dagblad