Aegon stelt leaseklanten schadeloos 17-02-2003
AMSTERDAM - Aegon haalt met onmiddellijke ingang het product 'Vermogensrendement' uit de markt. 'Vermogensrendement', dat optieconstructies combineert met een traditioneel aandelenleaseproduct, is in de de ogen van de verzekeraar te risicovol en onacceptabel 'naar de normen van vandaag'. Met de ongeveer 350 klanten worden gesprekken gestart over een schadevergoeding. Als alle klanten maximaal worden gecompenseerd, kost dit Aegon euro 20 mln, aldus een woordvoerder zondag.

'Vermogensrendement' is een financieel product waarbij Aegon een aandelenleaseproduct leverde. Beleggers lenen geld waarmee aandelen worden gekocht en betalen hier rente over. Via enkele tientallen tussenpersonen werden met de aandelenportefeuille optiecontracten geconstrueerd, die erg lucratief waren in tijden van stijgende aandelenkoersen. Beleggers konden hierdoor maandelijks hun leasecontract opzeggen. De opbrengsten van het optiecontract waren hoger dan de kosten van de rente van de lening en de boete van het opzeggen van het contract.

Het is het gecombineerde karakter van de constructie dat Aegon deed besluiten om het product te stoppen. Klanten van bijvoorbeeld het aandelenleaseproduct Sprintplan van Spaarbeleg is enige maanden geleden een voorstel gedaan om de looptijd van het contract op kosten van Aegon te verlengen.

Aegon is indirect betrokken bij de problemen van Dexia met Legiolease-beleggers. Legio is een onderdeel van Bank Labouchere, die Dexia in 2000 van Aegon overnam. Ruim 60.000 Legio-beleggers zijn een juridische strijd met Dexia aangegaan. Dexia onderzoekt of de overname van Labouchere kan worden teruggedraaid.

Bron: Financieele Dagblad