Wijzen ingezet bij onmin aandeellease 17-06-2003
ANP
AMSTERDAM – De belangenbehartigers van gedupeerde beleggers in aandelenlease willen opnieuw in gesprek met de aanbieders van deze producten. Zij scharen zich achter de plannen van de PvdA, die maandag pleitte voor de oprichting van een raad van wijzen. Deze raad zou zich over de problemen moeten buigen.

De stichtingen Leaseverlies en Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters verwachten dat een raad van wijzen de discussie weer vlot kan trekken.

De belangenclubs dreigen aanbieders, waaronder de bank Dexia, met miljoenenclaims omdat zij de consumenten zouden hebben misleid bij de verkoop van beleggingen via aandelenlease. Eerdere pogingen om tot een vergelijk te komen mislukten, waarop de financiële instellingen afspraken zijn gaan maken met individuele beleggers.

Bij de leaseconstructies beleggen consumenten met geleend geld. Door de val van de aandelenkoersen hebben de beleggers de verwachte rendementen op hun aandelen vaak niet gehaald en blijven zij met een schuld zitten.

Volgens de PvdA kan een raad van wijzen op zoek gaan naar een schikking waarin alle partijen zich kunnen vinden. Verder zouden de financiële instellingen moeten overwegen om in de meest schrijnende gevallen met een gedeeltelijke schadeloosstelling te komen.

De Tweede Kamer vergadert woensdag over de poblemen met aandelenlease. De vraag is in hoeverre de overheid bescherming kan bieden tegen ondoorzichtige aandelenproducten.

Bron: De Volkskrant