Dexia krimpt in Nederland door affaire 14-03-2003
(Van onze redactie economie)
AMSTERDAM – De winst van de in problemen verkregen Dexia Bank Nederland is vorig jaar met 27 procent gezakt tot 85 miljoen euro. Doordat de verkoop van de omstreden producten voor aandelenlease werd gestaakt, is de omzet met eenvijfde ingeklapt, tot 328 miljoen euro. Gisteren werd de dagvaarding van stichting Eegalease uitgebracht.


Doordat de kosten door een grote reorganisatie eveneens met eenvijfde terugliepen, boekte de bank nog een redelijke winst.

Dexia Bank Nederland bestaat uit de voormalige banken Labouchere en Kempen & Co. De onderneming ligt zwaar onder vuur van boze lease-beleggers, die miljarden van de bank claimen. Zij vinden dat ze door Dexia-dochter Legio verkeerd zijn voorgelicht over beleggen met geleend geld. Behalve de stichting Leaseverlies heeft nu ook Eegalease, waarin de partners van lease-klanten zijn verenigd, haar claim ingediend.

Om de klagers tegemoet te komen, deed Dexia een aanbod. Onder bepaalde voorwaarden krijgen beleggers een gunstigere rente berekend. Bovendien levert sneller aflossen van schuld een beloning op in de vorm van opties op de AEX-index. Voor de hele operatie, inclusief de kredietrisico’s, heeft Dexia vorig jaar 450 miljoen euro opzij gezet.

Dexia sluit niet uit dat die post nog verhoogd moet worden, maar dat zal pas in mei duidelijk zijn. Dan weet de bank tevens hoeveel van de in totaal 225.000 klanten ingaan op het aanbod van de bank. Door de nog altijd dalende koersen lopen de schulden van de Legio-beleggers steeds hoger op.

Intussen is de Belgische moederbank hard op weg naar Nederlandse activiteiten te ontmantelen. Dexia verwacht nog steeds dat het Kempen & Co. Per 1 april kan scheiden van de rest van Dexia Bank Nederland. Eerder deed Dexia al afstand van Internet-aandelenhandelaar Alex en de vermogensbeheerafdeling van voormalige bank Labouchere.

De winst van de hele Dexia-groep lip 9.4 procent terug tot 1.3 miljard euro. Het concern kreeg van de fiscus een belangrijke steun in de rug. Onder meer door de Nederlandse voorziening daalde de belastingaanslag met negentig procent naar 57 miljoen euro. Ook de afschrijvingen in Nederland drukten de belasting flink.

Bron: Het Parool