Dexia Bank wil leasebeleggers met schulden niet ontzien 15-07-2003
Van onze verslaggever Ben van Raaij
AMSTERDAM

Dexia Bank wil beleggers die met aandelenlease een schuld hebben opgebouwd, aan hun contract houden. Dexia is dan ook niet van plan incassoprocedures op te schorten. Minister Zalm van Financiƫn had Dexia daar vorige maand om gevraagd.

Dexia tracht via incassobureaus de restschulden te innen waarmee veel kopers van aandelenleaseproducten - beleggen met geleend geld - door de sluipende beurskracht zijn blijven zitten. Volgens vereniging Payback, waarbij circa tweeduizend gedupeerde beleggers zijn aangesloten, leidt dit tot grote onrust onder klanten.

Minister Zalm vond dat Dexia de incasso moest staken tot een onafhankelijke arbitragecommissie zich over de aandelenleasekwestie heeft gebogen. De minister wil dat het Dutch Securities Institute onderzoekt hoe leaseproducten zijn verkocht. Dat kan leiden tot een schikking en mogelijk slepende rechtszaken voorkomen.

'Wij houden beleggers alleen aan hun contract', zegt een woordvoerder van Dexia. 'Zalm wil nu weer bemiddelen, en dat wachten wij af. Tot die tijd is geen sprake van het opschorten van incasso's. Contract is contract.' Hoeveel incassoprocedures er lopen, wil de zegsman niet kwijt.

Volgens Piet Koremans van Payback krijgt zijn vereniging dagelijks telefoontjes van mensen die ten einde raad zijn. 'Ze kunnen hun schulden niet betalen en zien hun huis al leeggehaald worden door de deurwaarder.' Payback is een actie gestart waarbij gedupeerden Dexia, incassobureaus en leden van Tweede Kamer en Europees Parlement moeten bestoken met protest-email.

'Onze indruk is dat Dexia mensen onder druk zet. Ze willen gewoon geld zien', zegt de woordvoerder van Stichting Leaseverlies, die namens ruim tachtigduizend gedupeerde beleggers een rechtszaak tegen Dexia heeft aangespannen. Leaseverlies adviseert beleggers 'onder protest' te betalen. Wie dat niet kan, moet bij Dexia een beroep doen op de zogenaamde hardheidsclausule.

'Tot op heden hebben wij geen deurwaarders hoeven inschakelen', benadrukt de Dexia-woord-voerder. Hij wijst er op dat Dexia alle klanten van Legio Lease, dat Dexia in 2000 van Aegon kocht, een aanbod heeft gedaan dat de financiƫle pijn moet verzachten. Bijna de helft van de 200 duizend door Dexia benaderde beleggers heeft hiervan gebruik gemaakt.

Bron: De Volkskrant