Dexia daagt 150 leasebeleggers 06-08-2003
Door Walter Devenijns
AMSTERDAM - Dexia Bank sleept de komende weken 150 onwillige Legiolease-beleggers voor de rechter.
De bank eist dat de beleggers, de lening terugbetalen waarmee aandelen zijn gekocht. Een woordvoerder heeft dat gisteren bevestigd. Daarmee negeert Dexia de oproep van minister Zalm (Financiën) om de procedures te staken tot een speciale commissie zich over de leaseconstructies heeft gebogen.

Duizenden klanten voor rechter

Volgens advocaat Erik Oversier, die één van de gedaagden verdedigt, treft de bank zelfs voorbereidingen om duizenden Legioleaseklanten voor de rechter te dagen. Een hoge bankmedewerker zou hem dat persoonlijk hebben verteld. Dexia bevestigt dit getal niet.

De gedaagde familie die Oversier vertegenwoordigt moet op 20 augustus voor de Haarlemse kantonrechter verschijnen. Dexia eist een bedrag van 3000 euro op. De familie, die anoniem wil blijven, weigert sinds midden vorig jaar de lening af te betalen. De alsmaar dalende beurskoersen maakte gehakt van hun aandelenportefeuille. Oversier: „Mijn cliënten kochten in 1999 een Winstverdriedubbelaar. Dexia heeft ze niets over de risico's verteld. Dat ze een lening namen, is hen ook niet verteld. Ze dachten drie keer winst te kunnen maken, maar nu moeten ze een paar duizend euro terugbetalen."

Het leasen van aandelen is een Nederlands drama geworden. In de gouden beursjaren leek het een mooie constructie: de particulier kocht met geleend geld aandelen, waarna de lening na drie of vijf jaar afgelost zou worden met de opbrengst uit de verkoop van de winstgevende aandelen.

Vanaf 2001 daalden de koersen echter fors. Alleen al bij marktleider Dexia bleven ruim 200.000 mensen met miljarden euro's aan schulden achter. Bij de stichting Leaseverlies verzamelden zich al zo'n 80.000 boze `leasers'.

Bron: Algemeen Dagblad