Zalm moet met Dexia praten 12-08-2003
AMSTERDAM - Vier belangenclubs die opkomen voor beleggers in aandelenleaseproducten, hebben minister Gerrit Zalm (Financiën) gevraagd om druk uit te oefenen op Dexia. De leasebeleggers willen dat de bank rechtszaken tegen beleggers stopzet.

De stichtingen Leaseverlies, Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters roepen de minister in een open brief op met Dexia te praten. De belangenverenigingen hopen dat hij de bank kan overhalen de incassozaken niet voor de rechter te brengen.

Deze week werd bekend dat Dexia 150 beleggers voor de rechter sleept. Het gaat om klanten die hun aandelenleasecontracten niet langer nakomen. De gedaagde beleggers lossen hun schuld of termijnbetalingen niet in.

Een woordvoerder van Financiën zegt dat de harde opstelling van Dexia 'niet goed is voor het klimaat' tussen de ruziënde partijen. "Wij zoeken naar oplossingen om het aantal procedures te verminderen. Daar draagt Dexia op deze manier niet aan bij," aldus de woordvoerder. Het ministerie kan de gang naar de rechter echter niet verbieden.

Met het aanspannen van rechtszaken negeert Dexia pogingen van de minister de aandelenruzie in der minne te schikken. Minister Zalm laat een geschillencommissie kijken naar de problemen met aandelenlease. Naar aanleiding van de bevindingen worden schikkingen voorgesteld. Zalm riep financiële instellingen op hun incassopogingen tot die tijd te staken.

Beleggers in aandelenleaseproducten zijn door de sluipende beurskrach met een schuld blijven zitten. Ze willen hun schuld niet inlossen, omdat ze zich misleid voelen door de 'winstverdriedubbelaars'.

Dexia heeft in totaal 450.000 effectenleasecontracten gesloten. Bijna al die contracten staan nu op verlies. Een kwart van de gedupeerde beleggers is begin dit jaar naar de rechter gestapt. Zij vinden dat ze nooit goed zijn voorgelicht over de risico's van beleggen op krediet.

Bron: ANP