PvdA: ‘Dexia moet klanten met lease respijt' 21-03-2003
Van onze verslaggever DEN HAAG
De PvdA wil beleggers die het schip zijn ingegaan met producten van Legio Lease langer uitstel van betaling geven. Langer dan de drie jaar die Dexia, het moederbedrijf van Legio Lease, nu biedt. De kosten hiervan zijn voor Legio Lease, omdat dit bedrijf ‘aanzienlijk heeft verdiend en het risico op de beleggers heeft afgeschoven.’

De PvdA stelt voor een commissie van wijzen in te stellen die bepaalt hoe hoog de financiële nood is van de gedupeerde beleggers en hoe zij te helpen zijn in afwachting van de uitspraak van de rechter. Het voorstel komt volgende week in het parlement.

Meer dan 6 procent van de gezinnen in Nederland blijkt voor gemiddeld 9200 euro te hebben belegd in producten als de ‘winstverdriedubbelaar’. In totaal gaat het om 6.5 miljard euro. Ongeveer 93 procent van hen staat nu op verlies door de beursmalaise.

Tegen Legio Lease en moeder Dexia lopen veel rechtszaken omdat het bedrijf verzuimd zou hebben de beleggers goed te informeren. Van de 436 duizend klanten van Legio Lease hebben zich inmiddels 60 duizend gemeld bij de stichting Leaseverlies. Hiervan hebben er 700 een klacht ingediend. Dexia biedt de klanten aan om terugbetaling van het geleende geld drie jaar uit te stellen. Deze periode is veel te kort vindt de PvdA.

Bron: De Volkskrant