Dexia moet leasebelegger 60.000 betalen 13-11-2003
Van een onzerverslaggevers

AMSTERDAM - Dexia Bank Nederland en een tussenpersoon moeten bijna 60.000 euro terugbetalen aan een aandelenleasebelegger. Volgens de Amsterdamse rechtbank was de vrouw onvoldoende voorgelicht over de risico's van het leasecontract Triple Effect. Het is de eerste keer dat een aandelenleaser voor de rechtbank een overwinning heeft geboekt op Dexia, marktleider op het gebied van leaseconstructies. Nu de rechtbank het tweetal veroordeeld heeft, zal waarschijnlijk het aantal juridische procedures tegen de bank fors stijgen. De uitspraak kan roet in het eten gooien van de onlangs geinstalleerde bemiddelingscommissie die een langdurige juridische strijd tussen de honderdduizenden leasebeleggers en Dexia probeert te voorkomen.

De klant sleepte de bank en tussenpersoon Breedijk & Biesenbeek enkele weken geleden voor de rechter wegens misleiding. De vrouw dacht in 2001 20.000 toenmalige guldens to hebben belegd. In werkelijkheid bleek het om vooruitbetaalde rente to gaan voor een lening van 100.000 gulden, waarmee aandelen gekocht werden. Omdat de aandelenkoersen fors kelderden, daalden de verkochte aandelen in waarde en kon de vrouw de lening niet aflossen. Ze kwam met een schuld van 60.000 euro te zitten.

Dat de vrouw met een schuld achter zou kunnen blijven, had de tussenpersoon niet vermeld, zo constateerde de rechter. Ze werd 'verkeerd en onvoldoende' voorgelicht. Ook Dexia verstrekte te weinig informatie over de risico's. Daarnaast keek de bank ook niet naar de ervaring, financiele positie en doelstellingen van de vrouw. De bank kwam daarmee haar zorgplicht niet na. Dexia gaat in hoger beroep: "Het is heel vervelend dat we hebben verloren. De zaak staat op zichzelf en heeft niets met de lopende rechtszaak van Stichting Leaseverlies tegen Dexia to maken." Overigens tekent de bank aan dat in een vergelijkbare rechtszaak Dexia niet veroordeeld werd. Belangenverenigingen Payback en Leaseverlies zeggen 'hartstikke' blij to zijn: "Dit is een uitspraak die de bemiddelingscommissie wel kan gebruiken."

Bron: Algemeen Dagblad