Keihard Dexia 28-04-2003
Sommige mensen zijn zwaar in de financiële problemen gekomen door de aandelenleaseproducten van Legio Lease. De bedragen die zij maandelijks moeten betalen voor hun aandelenleasecontract slokken een te groot deel van het inkomen op. Daarom heeft Dexia Bank een hardheidsclausule in het leven geroepen, om gedupeerden tegemoet te komen die de lasten echt niet meer op kunnen brengen. Helaas blijkt deze regeling wel erg hard te zijn.

Het afgelopen jaar hebben de negatieve gevolgen van een aandelenlease flink het nieuws gehaald. Eerst kwamen de verhalen over de grote schulden die aan het eind van het leasecontract resteerden. De opbrengst uit de verkoop van de aandelen was immers een stuk lager dan de openstaande schuld. De stichting Leaseverlies en de stichting Leaseleed zagen het levenslicht en wierpen zich op als belangenbehartigers van gedupeerden.

Het grootste probleem zit bij de duizenden gedupeerden die op advies van bijvoorbeeld Spaar Select de overwaarde van hun huis hebben opgenomen voor een aandelenleaseconstructie. Zij zitten niet alleen met een tweede hypotheek, maar ook met enorme schulden die voortkomen uit de aandelenleasecontracten. Voor deze schrijnende gevallen heeft Dexia een hardheidsclausule in het leven geroepen.

Kort gezegd houdt de regeling in dat wanneer u kunt aantonen dat u de lasten niet meer kunt opbrengen, u niet of minder hoeft te betalen. Bij Jos Westmeijer van de Stichting Leaseleed hebben inmiddels 250 gedupeerden van Spaar Select zich aangemeld. Uit de stukken die hij ons ter beschikking stelde, is te lezen hoe Dexia beoordeelt of u in aanmerking komt voor de hardheidsclausule.Het eerste waar men naar kijkt is de verhouding tussen de totale jaarlijkse leaselasten en uw bruto-inkomen. Is het bruto jaarinkomen van u en uw partner lager dan €20.000,-, dan is men van mening dat u daarvan 20% netto aan Dexia kunt betalen in de vorm van maandtermijnen. Heeft u een hoger inkomen, dan mogen de leaselasten oplopen tot 30% van uw inkomen. Uit het resterende inkomen moet u nog de hypotheeklasten van de eerste en ook de lasten van de extra afgesloten hypotheek in verband met de aandelenleaseconstructie betalen. Zijn uw leaselasten lager dan 20% of 30% va het inkomen, dan komt u niet in aanmerking voor de regeling. Stel dat uw totale bruto inkomen €35.000,- per jaar is, dan komt u dus in aanmerking voor de regeling als de leasetermijnen per jaar hoger zijn dan €10.500,- per jaar. De leasetermijnen betaalt u echter uit het netto inkomen. Op basis van het voorbeeld moet u dus een bedrag van ruim €15.000,- bruto verdienen om de netto leaselasten op te kunnen hoesten. Wilt u in aanmerking komen voor de hardheidsclausule, dan moet u volledig opening van zaken geven. Men wil werkelijk alles van uw financiële situatie weten, zoals de waarde van uw huis, de maandelijkse hypotheeklasten en of u schenkingen heeft ontvangen. Op basis van uw totale positie wordt uiteindelijk besloten of en in welke mate u in aanmerking komt voor de regeling.

Let wel goed op: als u gebruikt wilt maken van de hardheidsclausule moet u er voor tekenen dat u afziet van verdere juridische stappen. Dit terwijl u de inhoud van uw persoonlijke aanbod nog niet weet. Daarnaast kunt u te zijner tijd geen bezwaar meer maken tegen het aanbod van Dexia. Een keiharde opstelling dus van Dexia tegenover klanten bij wie het water vaak al aan de lippen staat.

Bron: De Telegraaf