Zalm overweegt rechtszaak tegen aanbod aandelenlease 01-07-2004
Van onze verslaggever Ferry Haan DEN HAAG

Minister Zalm van Financiƫn onderzoekt of het zinvol is dat hij namens de staat gaat procederen tegen aanbieders van aandelenlease (beleggen met geleend geld) zoals Dexia-bank.

De Tweede Kamer riep de minister hiertoe op tijdens een Kamerdebat over het mislukken van de bemiddelingspoging door de commissie-Oosting, die is ingesteld om tot een schikking te komen tussen leaseproducten-aanbieders als Dexiabank, en gedupeerden.
Deze poging is kort geleden gestrand, waardoor gedupeerden alleen nog naar de rechter kunnen stappen.
Minister Zalm beloofde de Tweede Kamer - behalve het juridisch onderzoek - alles te doen om de rechtsgang van de gedupeerde beleggers te versnellen. Hij zal de aandelenlease-aanbieders vragen mee te werken aan `sprong-cassatie'. Dit betekent dat de rechtszaken na het eerste vonnis meteen bij het hoogste gerechtshof terechtkomen. Hierdoor wordt een stap overgeslagen in de normale procesgang. Ook zal de minister rechtsbijstand garanderen voor gedupeerden die in financiƫle problemen zijn gekomen.
De oppositiepartijen vragen echter meer. Kamerlid Vendrik (GroenLinks) wil de Tweede Kamer oproepen een parlementair onderzoek in te stellen naar het aandelenlease-drama.

Bron: De Volkskrant