Tegenslag voor leasebeleggers 08-07-2004
Rechter oordeelt: Dexia misleidde consument niet

Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM - Dexia heeft niet met misleidende reclame de consument overgehaald geld te steken in aandelenlease-producten. Deze rechterlijke uitspraak is een forse tegenvaller voor tienduizenden gedupeerde beleggers die nu een illusie armer zijn.

Rechter mr. G. de Groot oordeelde gisteren dat een advertentie voor de zogenoemde Winstverdriedubbelaar van Dexia in een landelijke ochtendkrant eind 2000 niet misleidend was. Via deze campagne probeerde de bank consumenten over te halen om geld te steken in de aandelenleaseconstructie. De rechter oordeelde verder dat "in een collectieve actie het wettelijk niet mogelijk is schadevergoeding te vorderen".
De gedupeerde beleggers, gebundeld in onder meer de Stichting Legioverlies en de Consumentenbond, hadden bij de rechter geprobeerd de wijze waarop dit product aan de man werd gebracht, aan te vechten. Zij voelen zich nog steeds belazerd, omdat ze onvoldoende zouden zijn ingelicht over de risico's van aandelenlease. Veel klanten zeggen dat ze niet wisten dat ze met geleend geld in aandelen stapten.
"De uitspraak is zeer teleurstellend. De rechter schuift wel heel makkelijk onze argumenten terzijde. Het geeft niet veel hoop", is de reactie van de Stichting Legioverlies, die in beroep gaat tegen het vonnis. Zo'n 90.000 beleggers en de aanbieder liggen al jaren met elkaar in de clinch. Veel klanten weigeren om hun schuld bij de bank in te lossen. Dexia houdt echter voet bij stuk en is vele incassoprocedures bij de rechter begonnen om haar geld terug te krijgen.
De consumenten hebben samen een schuld opgebouwd die in de honderden miljoenen euro's loopt. Sommige schatten zelfs het bedrag op 4 miljard euro. Mede wegens de omvang van de problemen mengde zelfs minister Zalm (Financiën) zich afgelopen jaar in de discussie. Hij stelde een geschillencommissie onder voorzitterschap van oud-ombudsman Marten Oosting in, die een vergelijk moest zoeken voor de ruziënde partijen. Enkele weken terug liepen die pogingen stuk.
Bestuursvoorzitter Dirk Bruneel van Dexia is verheugd met de uitspraak. "Ik heb immer gezegd dat de advertenties niet misleidend waren. De rechtbank heeft de 'grote stappen snel thuis' benadering van Stichting Leaseverlies en de Consumentenbond resoluut van tafel geveegd", aldus Bruneel.
Het aandeel Dexia, genoteerd aan de beurs in Brussel, steeg gisteren flink na het vonnis. Het aandeel won 2,2 procent op een licht positieve beurs.

Focus: Aandelenlease
De constructie van de aandelenlease komt er op neer dat een klant met geleend geld een aandelenportefeuille optuigt. In de hoogtijdagen van de beurs hoefde deze alleen maar rente over het geleende bedrag te betalen. De waarde van de portefeuille kon worden gebruikt om de lening af te lossen. De instortende effectenbeurs zoog echter tienduizenden 'aandelenleasers' het financiële moeras in. Zij konden niet aan hun betalingsverplichtingen richting bank voldoen, omdat de aandelen niet genoeg op hadden gebracht.

Bron: Algemeen Dagblad