AFM laks bij aandelenlease 14-07-2004
Commissie-Oosting geeft met kritiek op toezichthouder `Legio-losers' weer hoop.

AMSTERDAM - De financieel toezichthouder AFM heeft onvoldoende opgetreden tegen aandelenleaseproducten.
De Autoriteit Financiƫle Markten had in veel eerder stadium moeten waarschuwen tegen de risico's van leaseproducten en de instellingen die ze verkopen.
Dit zijn enkele conclusies in het eindrapport van de Commissie Geschillen Aandelenlease, ofwel de Commissie-Oosting, dat morgen wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.
De Stichting Leaeseverlies, waarbinnen gedupeerden van leaseproducten zich hebben verenigd, reageerde vanmorgen opgetogen. "Het ziet er alweer wat beter uit," aldus woordvoerder Charles Huijskens namens de stichting.
Het eindrapport staat haaks op de uitspraken van de Amsterdamse rechtbank. Die concludeerde vorige
week dat de 90.000 klanten van Dexia bank niet waren misleid. Oosting meent echter dat dit wel het geval is.
Marten Oosting - hij leidde het onderzoek naar de ramp van Enschede en was Ombudsman en lid van de Raad van State - vindt echter niet dat de gedupeerde beleggers voor de rechter de schuld in de schoenen van de AFM kunnen schuiven.
"Zij zullen zich niet kunnen verweren met de stelling dat (ook) de AFM nalatig is geweest," citeert het dagblad De Telegraaf uit het rapport.
Oosting vindt wel dat de folders van Legiolease misleidend waren en onvoldoende wezen op de gevaren van het gewraakte beleggingsproduct. Verder werden die veelal aan de man gebracht door verkopers, die zelf geen of nauwelijks verstand hadden van wat zij hun klanten aanboden.
Het waren ook deze conclusies die Oosting tot het voorstel brachten de schulden van honderdduizenden leasebeleggers kwijt te schelden. Maar bemiddelingspogingen van Oosting tussen gedupeerden en aanbieders, die verricht werden op verzoek van het ministerie van Financiƫn, strandden.
Dexia Bank Nederland, in Belgisch eigendom, zou als enige bank een miljard euro aan de regeling verliezen. Dexia wilde alleen betalen als Aegon, waarvan het de leaseportefeuille in 2000 overnam, zou meebetalen aan de regeling.

Bron: Het Parool