Lauwe reactie beleggers op Dexia-aanbod 22-05-2003
Van onze verslaggever
SCHIPHOL – Minder dan de helft van de bijna 200,000 aangeschreven effectenleaseklanten van Dexia Bank heeft positief gereageerd op het aanbod dat de bank vier maanden geleden presenteerde. Dat maakte bestuursvoorzitter Dirk Bruneel van Dexia Bank Nederland gisteren bekend.

Bruneel toonde zich in een reactie tevreden over de positieve respons van de 75,000 klanten die samen 142,000 contracten hebben.

Dexia eiste van klanten deze maand een besluit. Omdat 100,000 beleggers nog niet van zich lieten horen, geeft Dexia hen drie weken extra de tijd om alsnog op het aanbod in te kunnen gaan. ´Cliënten blijken meer tijd nodig te hebben om de juiste afweging te maken. Ze vinden het vaak moeilijk.´ Dexia schrijft de klanten vrijdag weer aan. 22,000 beleggers met 39,000 contracten hebben het aanbod afgewezen.

Beleggers via aandelenleaseproducten was in Nederland zeer populair. In 2001 stonden 700,000 contracten uit ter waarde van €6,5 mrd. Circa 6% van de gezinnen heeft één of meer leaseplannen. Ze zijn veel gekocht door mensen met een laag inkomen die de kosten inmiddels niet kunnen dragen. De Frans-Belgisch-Nederlandse bank Dexia werd met de overname van Labouchere in 2000 de grootste aanbieder van deze producten.

Sinds 2001 is er grote onrust over deze vorm van beleggen met geleend geld. De bank is verwikkeld in een hevige strijd over de zware koersverliezen en de restschulden van veel beleggers.In januari presenteerde de bank beleggers verschillende uitwegen voor als contracten aflopen. Dexia heeft voor de problemen een voorziening getroffen van €496 mln.

Klanten die ingaan op het aanbod van Dexia moeten afzien van juridische stappen. Ongeveer 80,000 Dexia-klanten hebben zich aangemeld bij de zogeheten Stichting Leaseverlies. Zij eisen via de rechter het terugdraaien van de contracten omdat beleggers misleid zouden zijn.

Dexia heeft nu evenveel beleggers aan haar zijde als de stichting. Bruneel onderstreept dat iedereen die ingaat op het aanbod een tegemoetkoming krijgt. Hij waarschuwt dat Dexia niet schroomt om deurwaarders of de rechter in te schakelen om schulden alsnog te innen.Voor de perspresentatie was uitgeweken naar een locatie bij Schiphol. Dat had volgens een woordvoerder te maken met de demonstratie van tientallen teleurgestelde beleggers bij het hoofdkantoor.

Bruneel zei dat de bank actief blijft op de Nederlandse markt voor particulieren. Na de zomer wordt voormalige Aegon- en Friesland Bank-directeur Evert Lekkerkerker hiervoor toegevoegd aan de raad van bestuur.

Moederbedrijf Dexia maakte gisteren nabeurs tevens een winstval over het eerste kwartaal bekend. Door de aanhoudend lage aandelenkoersen, lage rentevoet en hoogte voorzieningen daalde winst met 21% naar €315 mln. De omzet van de bank daalde in het eerste kwartaal met 3,7% naar een niveau van €1,3 mld.

Bron: Het Financiële Dagblad