Kritiek noopt bank tot openheid over hardheidsclausule 02-05-2003
“Dexia verlost ´armlastige´ klant van deel leaseschuld”

door Manno van den Berg
AMSTERDAM, vrijdag – Dexia Bank gaf gisteren voor het eerst openheid over de afbetalingsregeling voor klanten die door een schuld uit een aandelenleaseproduct in financiele problemen komen. Luc Van Thielen, lid van de raad van bestuur, belooft onder meer kwijtschelding na 36 betaalde maantermijnen. Dexia heeft die ´sociale aanpak´enige maanden stilgehouden om misbruik te voorkomen door “mensen die zeggen ik ga een gokje wagen. Iedereen heeft dan ineens financiele problemen, begrijpt u”.


Dexia Bank heeft veel kritiek over zich heen gekregen in de Legio-affaire.Met de aankoop van het Labouchere-onderdeel Legio Lease in 2000 kreeg het Belgische concern zo´n 200,000 klanten in portefeuille die een aandelenleaseproduct hadden afgesloten. De productformule van beleggen met geleend geld bleek bij de beursmalaise rampzalig: veel producten zullen met een forse schuld aflopen. Klanten verwijt Legio nooit va dat risico te hebben gewaarschuwd.Circa 80,000 klagers verenigden zich in Stichting Leaseverlies, een opmaat naar een langdurig juridische procedure.

Om de ontevredenheid tegemoet te komen kwam de bank met een naar eigen zeggen soepele afbetalingsregeling van een eventuele restschuld. Legio-klanten kregen daartoe het Dexia Aanbod. “Mensen betalen nooit meer aan maandlasten, dan ze nu doen”, omschrijft Van Thielen het aanbod. Klanten die op het aanbod ingaan moet wel afzien van juridische procedures.

Voor de echte probleemgevallen bedacht Dexia begin dit jaar de hardheidsclausule. Mensen die de financiele nasleep van een aandelenlease-product – de maandtermijnen – niet kunnen dragen, krijgen een ´oplossing op maat´. De bank schat de omvang van de probleemgroep op enkele duizenden klagen. Maar wat staat deze mensen precies te wachten? Er werden alleen enkele richtlijnen gegeven voor de hoogte van de maandbetalingen als percentage van het inkomen. Naar invulling van de ´oplossing op maat´kon men echter alleen raden. Kritiek dat mensen tekenden voor een traject zonder precies te weten waarvoor, wat het gevolg.

Pas gisteren maakte Van Thielen enkele van de spelregels binnen de hardheidsclausule bekend. En die lijken redelijk. Zo zal de bank de afbetalingsregeling na 36 maanden staken. De rest van de schuld zal worden kwijtgescholden. Vooral mensen met schulden in de tienduizenden euro´s – en dien er – profiteren hiervan. Verder zal Dexia het privé-vermogen onder de hardheidsclausule tot €5000,- ongemoeid laten. Ook een eventuele woning valt buiten de berekening.

In het licht van de harde kritiek op het aanboden de nauwelijks omschreven hardheidsclausule, bevestigde Van Thielen dat Dexia wellicht beter eerder met de voorwaarden naar buiten had kunnen komen. De bank wilde echter voorkomen dat iedereen aan de voorwaarden zou proberen te voldoen en schreef eerst zelf een groep potentiële probleemgevallen aan. De angst was dat de reacties op het Dexia Aanbod ´gemanipuleerd´werden ingevuld. “Dat men ineens €4999 als spaarbedrag zou invullen”, licht Van Thielen toe. Of dat het vermogen nog even snel in een eigen woning zou worden gestopt. “De mensen met echte finaciele problemen zouden daarmee verdrinken in de grote massa die een kans schoon zag de maandlasten te verlagen”.

Voor klanten die niet ingaan op het Dexia Aanbod – inmiddels is de aanmeldtermijn voorde meesten verlopen – toont Dexia geen clementie, zo blijkt uit de woorden van Van Thielen. De Legio-klanten die zich in de Stichting Leaseverlies hebben verenigd zouden nog eens goed moeten nadenken, zomeent de Belgische bankier. Als hun aandelenleasecontract afloopt, zal zo dreigt Van Thielen, de íntegrale ereschuld´ineens worden opgevraagd. “Dan heb je een contract met ons en gaan we niet op betaling wachten.” Dexia heeft zich op dat onplezierige traject voorbereidt met contracten met een incassobureau. “Met meerdere. En we gaan die mensen op pad sturen, dat moge duidelijk zijn.”

Bron: De Telegraaf