Vonnis rechter koude douche voor Dexia 26-08-2004
Van onze financiële redactie

AMSTERDAM, donderdag
Een vergeten handtekening is Dexia fataal geworden in het slepende aandelenleaseconflict met tienduizenden beleggers. Een vonnis van de Amsterdamse rechtbank zette gisteren de deur naar forse schadevergoedingen wagenwijd open: zonder handtekening van de partner zijn de aandelenleasecontracten namelijk ongeldig.

Gedupeerde beleggers reageerden gisteren opgelucht op de rechterlijke uitspraak. Aandelenleaseproducten, waarmee met geleend geld werd belegd, hebben menigeen achtergelaten met een forse, schuld. Te betalen aan aanbieder Dexia. Nu naar oordeel van de rechtbank blijkt dat de contracten zonder handtekening van de partner ongeldig zijn, kunnen ze in één klap van die schuld afkomen én krijgen ze bovendien hun inleg terug.

Vier 'leasepartners' kregen gisteren al de volledige schadevergoeding, drie van hen hebben meegelift in de collectieve rechtszaak die de Consumentenbond en de stichting Eegalease (16.500 'leasepartners') in Amsterdam hadden aangespannen. Volgens de Consumentenbond kunnen echter ook andere partners van gedupeerden dezelfde weg bewandelen. Bij de Amsterdamse rechtbank zelfs vrij makkelijk, omdat de rechter zich al duidelijk in het voordeel van de leasebelegger heeft uitgesproken. Alle betrokken partijen verwachten daarom dat diezelfde Amsterdamse rechtbank nu zal worden overspoeld met zaken.

Bron: De Telegraaf