Dexia wijst directe stap naar Hoge Raad in leaseruzie af 11-10-2004
VAN ONZE REDACTEUR
AMSTERDAM - Bankverzekeraar Dexia werkt niet mee aan een versnelling van de juridische procedures over de ondertekening van aandelenleasecontracten. Dexia wijst het voorstel van de stichting Eegalease en de Consumentenbond af om hun geschil gezamenlijk in een sprongcassatie voor te leggen aan de Hoge Raad. Dat zou een tijdrovend hoger beroep bij een gerechtshof overslaan.
`Wij zijn zeer teleurgesteld dat Dexia niet bereid is de lange juridische weg te verkorten. Onder meer hierdoor zullen de kosten van het juridische proces verder oplopen,' stelt een woordvoerder namens de stichting Eegalease, Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters.
'We beginnen het redelijk zat te worden,' aldus de woordvoerder. Bij Eegalease zijn 18.000 mensen aangesloten. Hen moet nu een aanvullende financiële bijdrage worden gevraagd.
Eegalease procedeert sinds 2002 tegen Dexia. Het gaat daarbij om de vraag of aandelenlease een vorm van huurkoop is of een vorm van afbetaling. Bij huurkoop hadden de eega's van de klanten de leasecontracten mee moeten ondertekenen. Dat hebben ze niet.
Na twee keer uitstel oordeelde de Amsterdamse rechter eind deze zomer in het nadeel van Dexia. De leaseovereenkomsten hadden volgens de rechter ook door de partners ondertekend moeten worden. Daardoor kunnen leasecontracten voor vernietiging worden voorgedragen als deze bij huwelijk of geregistreerd partnerschap niet door beide partners zijn getekend.
De woordvoerder van Dexia meldt dat sprongcassatie voor de bank geen optie was. `Bij de Hoge Raad kan je alleen nog procederen over de vraag of de juiste procesgang is gevolgd. Maar wij zijn het op inhoudelijke gronden niet eens met de rechtbank. Bijvoorbeeld omdat de rechtbank 39 verschillende producten over één kam heeft geschoren. Dit soort complexe inhoudelijke vraagstukken willen wij toch graag door een gerechtshof in hoger beroep getoetst zien. Het ligt allemaal niet zo eenvoudig als sommigen denken.'
Afgelopen zomer had minister Zalm (Financiën) na het stuklopen van een bemiddelingspoging nog een sprongcassatie als oplossing geopperd.

Bron: Het Financiele dagblad