Alles om er vanaf te zijn 23-02-2005
Aegon betaalt en Dexia legt ook bij. Met die ruim 900 miljoen euro moet bemiddelaar Duisenberg er in een paar maanden wel uit zijn

Bart Reijnen

Het einde van de slepende aandelenleaseaffaire, waarbij honderdduizenden Nederlanders eind jaren negentig met geleend geld gingen beleggen, lijkt in zicht. Dexia - de grootste speler in deze zaak - kreeg afgelopen week 218 miljoen euro als schikking van verzekeraar Aegon. Bovendien legt de Belgisch-Franse bank zelf ook nog eens 207 miljoen euro opzij. Eerder trof Dexia al een voorziening van 478 miljoen euro. Bij elkaar ligt dus ruim 900 miljoen euro klaar voor een vergelijk met gedupeerden.
Al met al zijn het vijf dure jaren geweest voor de bank, die het inmiddels wel gezien heeft in Nederland. Dexia nam in 2000 voor 900 miljoen euro Legiolease-bedenker Labouchere over van Aegon. Dat was een kat in de zak, claimt Dexia. In het verkoopcontract gaf Aegon garanties tegen aantoonbare gebreken. Wat die garanties precies inhouden, is echter niet bekend gemaakt.
Niet zo lang geleden zag het er naar uit dat de affaire nog een hele tijd kon duren. De Hoge Raad-'s lands hoogste rechtsorgaan - moest eerst beslissen of Dexia wel juist te werk was gegaan. Aan het einde van dit jaar zou daarover pas duidelijkheid ontstaan. Er kwam beweging in de Legiolease-affaire onder druk van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder op de financiƫle sector had schoon genoeg van alle negatieve publiciteit. Daarom wordt nu oud-bankpresident Wim Duisenberg naar voren geschoven om te bemiddelen. Alle partijen kunnen daarmee leven. Duisenberg is niet politiek gebonden en daarmee `boven alle verdenking verheven'.
Dat Dexia er nu vaart achter zet, komt vooral omdat Aegon met geld over de brug is gekomen. Tijdens een mislukte bemiddelingspoging van oud-ombudsman Marten Oosting, afgelopen zomer, werd al duidelijk dat vooral Aegon - dat niet wilde betalen - een oplossing in de weg stond. Dexia speelde intussen een moeilijk spelletje schaak op twee borden: zeggen dat je een kat in de zak hebt gekocht, en tegelijk tegen gedupeerden volhouden dat er niks aan de hand is met Legio
lease.
Dat hoeft nu dus niet meer. Met het pak geld denkt bestuursvoorzitter Dick Bruneel er binnen `enkele maanden' wel uit te zijn met de tegenpartij. Die bestaat voornamelijk uit de ruim negentigduizend gedupeerden die zijn aangesloten bij de Stichting Leaseverlies.
Met de mogelijk snelle afkoop van deze gedupeerden stapt Dexia af van zijn principe dat niet iedere belegger recht heeft op een vergoeding. Volgens de bank liften veel mensen onterecht mee met de schrijnende gevallen, door zich aan te sluiten bij een stichting als Leaseverlies. Dat terwijl ze wisten hoe aandelenlease in elkaar zat, en gewoon kunnen betalen zonder in de problemen te komen. Maar dat hou je altijd, verzucht woordvoerder Rob Okhuijsen. `Voor de ene cliƫnt doe je net iets te veel, terwijl je voor een andere net iets te weinig doet.' Overigens zal, volgens Okhuijsen, niet elke belegger straks een gelijke uitkering krijgen. `We bekijken de kwestie zaak voor zaak.'
Of Dexia voldoende heeft gereserveerd, is maar de vraag. De rechtszaken van onder meer de Stichting Eegalease over de noodzaak van een handtekening van de partner onder het leasecontract gaan gewoon door. In enkele kleinere zaken besliste de rechter al dat die krabbel noodzakelijk is. Mocht Dexia die hele twist verliezen, dan zal de bank nog veel extra geld moeten reserveren.

Bron: Elsevier