Dexia passeert stichting Leaseleed 26-04-2005
AMSTERDAM - Dexia gaat de circa 450 gedupeerden die zijn aangesloten bij de Stichting Leaseleed een individueel schikkingsvoorstel doen. De bank doet dit buiten de stichting om, zei een woordvoerder van de bank maandagavond.

Dexia heeft dit besloten, nu 80,3 procent van de leden positief heeft gereageerd op het twee weken geleden gedane voorstel om tot een schikking te komen. De stichting had tenminste 95 procent als voorwaarde gesteld. Dan zou zij afzien van een collectieve procedure. Dexia vindt het percentage van 80,3 echter hoog genoeg om de cliƫnten een individueel bod te doen.

Passeren
Door de stichting te passeren is er bovendien meer geld beschikbaar voor de gedupeerden, aldus de woordvoerder. Dat extra bedrag is circa 750.000 euro. Hoeveel geld met de totale schikking is gemoeid, wil de bank niet zeggen. De betrokken groep is afnemer van een specifiek aandelenleaseproduct van Dexia.

Het is een andere groep dan die van bijna 100.000 gedupeerden, aangesloten bij de, Stichting Leaseverlies waarvoor oud-centralebankpresident Duisenberg aan het bemiddelen is geslagen. Die bemiddelingspoging loopt nog.

Rechtszaak gaat door
De Stichting Leaseleed is niet van plan om zijn rechtszaak tegen Dexia stil te leggen. Het schikkingsvoorstel dat de bank aan leden van de stichting heeft gedaan, leverde onvoldoende respons op om daartoe over te gaan. 'Wij gaan gewoon door', zegt bestuurder J. Westmeijer van Leaseleed vandaag.

Van de beleggers die op het voorstel reageerden, was ruim viervijfde voor een schikking. Leaseleed-bestuurder Westmeijer benadrukt echter dat minder dan 60 procent van de leden op het schikkingsvoorstel van Dexia heeft gereageerd. Dat betekent volgens hem dat ruim de helft van de protesterende beleggers niet ingaat op het aanbod.

Bron: ANP (Ramon Willems)